Želite na vašem dvorišču podreti drevo? Je drevo enostavno previsoko in ogroža vašo lastnino in okolico? Nikar ga ne podirajte sami, če niste strokovno usposobljeni, saj ima to lahko nevarne posledice.

Pokličite nas za nasvet in oceno situacije. Delo opravimo strokovno in v dogovorjenem roku.

Podiranje dreves štejemo med najbolj tvegana opravila v celotni gozdarski stroki. Drevesa lahko s krošnjo vred tehtajo tudi po več ton, ob nepazljivem podiranju pa lahko drevo hitro pade drugam, kot smo si predstavljali. Pravilno podiranje dreves zajema upoštevanje oblike krošenj dreves, naklon terena, upoštevanje vremenskih razmer, zasekanosti in drugih možnih poškodb debla.

Podiranje dreves z dvigalom

Ročno podiranje dreves je bilo do nedavnega najbolj pogost pristop, danes pa je podiranje drevja z uporaba dvigal postalo standardna praksa na področju Slovenskega gozdarstva. Z uporabo mehanizacije je tako delo postalo hitrejše in mnogo bolj učinkovito.

V obeh primerih gre za postopek, pri katerem je potrebna strokovna usposobljenost in znanje, zato pri zapletenih primerih vedno svetujemo strankam, da podiranje prepustijo izkušenim strokovnjakom Altitude.

Podiranje dreves z dvigalom pa ni pomembno samo pri skrbi za drevesa. Večjo vlogo igra tudi pri spravilu lesa, ki najpogosteje poteka tudi ob pomoči strojev. Ker je podiranje dreves z dvigalom zelo nevarno opravilo, je lastna varnost tista, za katero moramo najprej poskrbeti.

Pri vseh vrstah dvigal in mehanskih strojev je, ko govorimo o varnosti, tako najpomembnejši del prav kabina, saj ta pripomore k zmanjšanju poškodb v primeru morebitnih nesreč. Kabina mora poleg vsega vzdržati tudi morebitno prevrnitev in osebo v notranjosti zaščititi pred udarci.

 

Podiranje dreves z dvigalom

V našem podjetju se tako vedno potrudimo in poiščemo kompromis med željami stranke in realno izvedljivimi možnostmi na terenu. Vedno bomo presodili, ali je potrebno podiranje dreves z dvigalom ali za določen specifičen postopek lahko uporabimo pomoč plezalne tehnike. Za več informacij se obrnite na info@altituda.si ali pa nas pokličete na 051-755-700

 

Podiranje dreves cenik

Podjetje Altituda vam zagotavlja učinkovite storitve, pri katerih je cena podiranja dreves ena najbolj ugodnih na trgu.

Okvirne cene podiranja dreves glede na višino krošnje:

5 m: 50 - 90 €

10 m: 90 – 160 €

15 m: 160 – 240 €

20 m: 240 – 420 €

25 m: 420 – 550 €

30 m: 550 – 750 €

40 m: 750 – 1.000 €

Okvirni cenik:

Delo z motorno žago na tleh: 20 - 30 €/ uro

Delo z motorno žago na višini: 45 - 65 €/ uro

 

Poudarjamo, da je za podiranje dreves cenik, ki je prikazan zgoraj, zgolj informativne narave in se spreminja tudi glede na težavnost terena, premeru drevesa, stanja drevesa in drugih okoliščin specifične situacije.

 

Pravilno podiranje dreves in priprava

Preden se lotimo podiranja dreves, je treba poskrbeti za varnost mimoidočih, bližnje lastnine in okolice. S pravilno pripravo in izbiro smeri podiranja si lahko precej olajšamo nadaljnje delo - skrajšamo razdaljo za zbiranje lesa. Prav tako pa tudi podiranje dreves po strmini navzdol ni najbolj priporočljivo, saj si nadaljnje delo v takem primeru lahko precej otežimo, lahko pa pride tudi do zloma drevesa, ki ga podiramo.

 

Podiranje dreves z dvigalom

Nasveti za pravilno podiranje dreves

1. Ocenimo stanje drevesa, ki ga podiramo

Torej ugotovimo, ali drevo visi in če je temu tako, v katero smer se nagiba in kje je samo težišče drevesa.

2. Ocenimo varen umik pri padcu drevesa

Pri padcu drevesa je najbolj pomembno, da si vedno zagotovimo dovolj dodatnega prostora za umik nazaj in v stran. Vedno pa je pametno imeti na voljo še dodatno rezervno smer umika, saj s tem lahko konkretno omejimo možnosti nezgode pri delu.

3. Podrobno ocenimo okolico

Še posebej ko govorimo o okoliškem mladem drevju in gošči. Ocenimo težavnost terena in se s tem izognemo oviram, kot so skale in zaraščenost. Obvezno se vedno izogibamo podiranju preko pomladitvenih jeder, še posebej med spravilom lesa, ki je ponavadi glavno opravilo, ki na okolici pušča posledice in poškodbe.

4. Upoštevamo vremenske razmere

Tudi vreme je eden bolj pomembnih faktorjev, ko govorimo o postopku podiranja dreves. V kolikor bi podiranje oviral veter, dež, sneg ali slaba vidljivost, je potrebna dodatna ocena in priprava, saj težji vremenskih pogojih lahko ovirajo delo ali pa so prenevarni za delo.

5. Načrtovanje spravila in razžagovanja podrtega drevesa

Kot smo že omenili, veliko poškodb drevja nastane pri vleki do traktorja ali žičnice, zato je treba že v naprej planirati podiranje v najbolj ugodni smeri za kasnejšo vleko in spravilo.

Pomembnost zaščitne varnostne opreme

Prva prioriteta za podiranje drevja sta varnost in uporaba osebne varnostne opreme.

Izredno pomembna je čelada

Med osebno opremo je tako najprej nepogrešljiva čelada, ki mora vsebovati tako imenovani podbradni jermen in nameščen mrežasti naličnik. Ta varuje oči in ostali del obraza pred letečimi drobci in žagovino. Nekatere bolj moderne čelade vsebujejo tudi naglušnike, saj stroji in motorne žage z ropotom krepko presegajo dovoljene jakosti hrupa.

 

Uspešno podiranje dreves in zaščitna oprema

Ne pozabite na zaščitne rokavice, zaščitno obleko in obutev

Za čelado so naslednji del nepogrešljive varnostne opreme zaščitne rokavice, ki vas zaščitijo pred odrgninami in praskami. Sledi jim zaščitna obleka, ki je pomembna za zaščito ostalega dela telesa. Zaščitna obleka naj bo zračna in ne pretirano ohlapna, na prednji strani naj ima dodatno varovalno oblogo, priporočena pa je tudi uporaba dodatnih ščitnikov na obleki.

Za varnost je poleg vseh naštetih delov osebne zaščitne opreme izrednega pomena tudi zaščitna obutev. Obutev naj bi bila iz ojačane jeklene kapice ali posebne plastike. Na spolzkem, gladkem terenu nikakor niso odvečne niti dereze in plezalniki, ki nam zagotovijo tršo oporo.

Podiranje dreves z dvigalom

Podiranje dreves v Ljubljani in po Sloveniji

Podjetje Altituda nudi podiranje drevja v gozdovih, mestih in urbanih naseljih po celotni Sloveniji. Ker se večina naših konkurentov omejuje na regijsko ali celo lokalno področje, smo se v naši ekipi odločili, da vsem Slovencem ponudimo naše storitve, ne glede na lokacijo.

Tako bomo vedno veseli vašega klica, ne glede na vašo lokacijo in poseljenost vaše parcele in soseske. Med našim dolgoletnim delovanjem smo se tako soočili že z mnogimi problemi znotraj gosto poseljenih mest in naselij ter gozdov in svoje delo v celoti opravili varno in z odliko.

V kolikor se tudi vi soočate ali potrebujete podiranje dreves v Ljubljani ali kjerkoli drugje v naši prelepi državi, so vam naša vrata vedno odprta. Kliknite za kontakt.