Ste vedeli, da večina lastnikov nepremičnin na čiščenje žlebov mnogokrat pozabi, s tem pa si lahko nehote povečuje dolgoročne stroške samega vzdrževanja ostrešja? Verjeli ali ne, redno vzdrževanje žlebov občutno vpliva na obstojnost vaše strehe in posledično tudi vaše fasade, saj učinkovito odvajanje deževnice preprečuje nastajanje marsikaterih težav. Ker žlebovi opravljajo sila pomembno vlogo odvajanja meteorne vode, je priporočljivo najmanj dvakrat letno preveriti tesnost in očiščenost naših odvajalnih naprav, da se izognemo morebitnim večjim nadaljnim stroškom.

V kolikor so vaši žlebovi locirani na visokih, nevarnih in nedosegljivih mestih in nimate ustrezne opreme za delo, vam priporočamo, da to nevarno opravilo prepustite strokovnjakom. Podjetje Altituda, vam s svojimi dolgoletnimi izkušnjami zagotovi temeljito in učinkovito čiščenje vaših odvajalnih naprav deževnice, po zelo ugodnih cenah in zelo v kratkih časovnih rokih. Za vašo brezplačno oceno stroškov nas kontaktirajte na 051-755-700

Vzdrževanje in zaščita vaših žlebov

 Ne glede na to ,iz katerih materialov so izdelani vaši odtočni sistemi, same naprave zahtevajo redno vzdrževanje in čiščenje žlebov za neovirano delovanje. Posebna pazljivost je potrebna zlasti v zimskem obdobju, kjer vsakršna zamrznitev vode in sama teža nabranega snega, pogostokrat vodita do same deformacije žlebov, kar pa običajno privede tudi do puščanja.

Najpogostejši razlogi za zamašitev žlebnega sistema pa so ponavadi listje in ostanki vejevja. Skupaj nato tvorijo odpadno zmes, ki dokaj učinkovito lahko zamaši vaše odtoke v glavno dovodno cev, med obilnim deževjem pa prav iz tega razloga, lahko prihaja do izlivanja deževnice po vaši fasadi in stenah.

Za nastale probleme na tržišču obstaja kar nekaj rešitev, ki nam naše delo lahko olajšajo. Ena izmed delnih rešitev pred zamašitvijo žlebov je namestitev v žlebnih filtrov sestavljenih iz fine mrežice, ki bo zadržala večje delce in tako zaustavila pogoste zamašitve. Pri žlebovi izdelanih iz PVC materialov, cinka in bakra je zamašitev s samim listi manj pogosta, zaradi lastnosti gladkih površin samih materialov. Pri žlebovih iz jekla in drugih materialov, pa njihova površina zaradi korozije z leti postane groba, kar posledično pomeni na bolj pogoste težave in pa oteženo čiščenje žlebov.

Druga rešitev, ki obstaja na trgu so pokrovi žlebov, ki lahko učinkovito preprečujejo iztekanje same vode izven žlebnega sistema na posameznih mestih. Tretja rešitev, ki pa velja za malo bolj zajeten finančni zalogaj, pa je sistem za preprečevanje zmrzovanja odtokov. Tega tvorijo električni grelni kabli, ki so položeni v samo notranjost žlebov.

Kako poteka čiščenje žlebov?

Da bi zagotovili neovirano delovanje žlebnega sistema, je potrebno vzdrževanje opraviti vsaj dvakrat letno. Postopka se lahko lahko lotimo z uporabo normalnih različnih krtač ali pa krtače s teleskopskim ročajem. Čiščenje dovodne cevi se je mogoče lotiti tudi z vodnim izpiranjem s pomočjo vrtne cevi. Pri čiščenju jeklenih žlebov je tako potrebna še dodatna pazljivost, saj čiščenje z ostrimi predmeti, lahko poškodujejo samo zaščitno prevleko žlebnega sistena.

Ob samem čiščenju, istočasno v postopek lahko vključimo tudi za pregled samega stanja žlebov, lociranje morebitnih mehanskih poškod in pa preračun enakomernih naklonov padca žlebov, proti samemu zbirniku vode. Prvi pregled in čiščenje žlebov je smotrno opraviti v zgodnjih pomladnih mesecih, drugega pa v poznem jesenskem času ali tik pred začetkom zime.

Pametno je tudi opremiti vaš sistem za odvajanje deževnice z dodatki, kot so košare, ki pokrivajo dotoke dovodnih cevi in plastične mrežice, ki iz zgornje strani pokrivajo in ščitijo žlebove. Seveda takšni in drugačni dodatki ne pomenijo, da se lahko čiščenje žlebov zanemari, saj je tudi iz samih naprav potrebno odstraniti odpadlo listje in vejice.

Za temeljito, hitro in učinkovito čiščenje se obrnite na Altitudo, preko našega kontaktnega obrazca in izvedeli boste, kaj vse zajema čiščenje žlebov cena. Zagotovite si brezskrbno delovanje vašega odtočnega sistema še danes.

Preverjanje tesnosti in prehodnosti žlebov

Sam postopek preverjanja cevovodne prehodnosti je malo bolj kompleksen, saj sama prehodnost žlebov ni vidna s prostim očesom. Zaplet ponavadi rešimo z izlitjem vode v zgornjem delu, to pa je ponavadi dovolj natančen pokazatelj, v kakšni meri in količini voda odteka skozi sam odtočni sistem. Prav tako je potrebno redno nadzorovati stanje odtoka glavne odtočne cevi, v kolikor pa se iztok žleba nadaljuje v poselnik ob objektu, je tudi tega potrebno občasno preverjati zaradi možnosti kopičenja umazanije.

V zimskem času je priporočeno, da spremljate stanje samega žlebnega sistema, v primeru puščanja. Za morebitne razpoke so najbolj na udaru žlebovi iz PVC materialov, saj najslabše prenašajo temperaturne spremembe. Najbolj kritične točke, tako zaradi največjih obremenitev ostajajo mesta prebojev žlebov, mesta združitve različnih elementov odtočnega sistema in mesta ob pritrditvenih kljukah. Tudi večina priključnih mest na sistem, je na udaru, saj so posamezni elementi na teh mestih spojeni s tesnili in silikonom, ki pa lahko občasno tudi popustijo.

 

Kdaj se odločiti za popravilo žlebov?

V primeru, da ugotovimo puščanje pri žlebovih iz PVC materialov ali jekla, se manjša puščanja lahko sanirajo s posebnimi tesnilnimi sredstvi. Če gre za poškodbo z večjo odprtino, lahko poškodbo odpravimo s  pritrditvijo tesnilnega konektorja. Tudi večje praske v jeklenih žlebovih,  lahko posledično privedejo do puščanja. Najboljši preventivni ukrep za mesta z večjimi praskami, je preplastitev le teh, s posebnim lakom za dotikanje. V kolikor pa opazimo večje poškodbe ali pa manjše poškodbe na večih mestih, pa je mogoče smotrno celo razmisliti o sami zamenjavi žlebov. V kolikor pride do obširnih poškodb zaradi pritiskov ledu in snega, vam svetujemo takojšnje popravilo oz. popravilo in prerazporeditev poškodovanega elementa vašega žlebnega sistema.

Čiščenje žlebov cenik

Čiščenje žlebov cena, je odvisna od številnih faktorjev kot so sama višina vašega žlebnega sistema, dostopnost do žlebov, dolžina in postavitev vašega žlebnega sistema in tako naprej. Spodaj so tako objavljene le okvirne cene naših storitev, ki pa seveda glede na situacijo lahko precej varirajo.

Čiščenje žlebov cenik: Od 15 eur/m do 50 eur/m

Pri podjetju Altituda, vam tako nudimo svetovanje pri postavitvi, vzdrževanje, čiščenje in popravilo vaših odtočnih sistemov. Za več informacij in bolj podrobno oceno vaše specifične situacije, se lahko obrnete na info@altituda.si, kjer vam bodo naši strokovnjaki z veseljem odgovorili na vsa morebitna vprašanja.