Imate pred hišo sadno drevje, pa vam nikakor ne obrodi kot je naravno pričakovano od sorte? Potem ste zagotovo naredili napako pri obrezovanju. Prepustite obrezovanje sadnega drevja tokrat Altituda strokovnjakom in prepričani ste lahko o boljši rodnosti vašega sadnega drevja.

Obrezovanje češnje in drugih sadnih vrst se lahko začne takoj, ko se temperature povzpnejo nad ničlo, po navadi pa se obrezovanja lotimo v drugi polovici meseca marca, ko je tudi že manjša nevarnost pozebe. Vendar ne pozabimo, nekatere vrste obrezujemo tudi sredi poletja.

Obrezovanje sadnega drevja – kje začnemo?

Preden izkušeni sadjarji iz Altitude začnejo s posegom na drevesu, najprej ocenijo stanje krošnje, pri čemer upoštevajo vrsto in rast drevesa. Za tem pregledajo cvetne nastavke, saj je pri obrezovanju treba upoštevati tudi kje so ter koliko jih je. Drevesa z bujno rastjo in manj cvetnimi nastavki obrežejo manj (velja tudi obratno, ko obrezujemo več), pri tem pa posledično poskušajo ohranjati cvetne nastavke in vse primerne poganjke.

Držijo se tudi načela, da najprej obrežejo starejša drevesa, šele nato mlajša. Pri obrezovanju dreves obrezovalno orodje razkužijo po vsakem obrezanem drevesu, saj na ta način krepko zmanjšamo možnost prenosa okužb.

Podiranje dreves z dvigalom
Podiranje dreves z dvigalom

Obrezovanje češnje mora biti obsežno

Češnja ima zelo bujno rast in ravno tu prihaja do največ napak. Ljudje se jo enostavno bojijo dovolj obrezati, posledica česar je velika zaraščenost drevesa oz. neprezračena krošnja. Taka češnja, ki ima veliko odvečnih vej in preveč zaraščeno krošnjo, ne obrodi dobro, če sploh kaj. Le kdo si ne želi sladkih in lepih sadežev na svojem vrtu in to vsako poletje? Zato se nikar ne bojte češnje obrezati.

 

Glede na to, da je za obrezovanje češnje zelo pomembno razlikovanje rodnega in nerodnega lesa, kar ni enostavno, imate veliko verjetnosti, da boste češnjo narobe obrezali. Zato vam svetujemo, da obrezovanje češnje prepustite sadjarjem iz Altitude, ki bodo rez opravili pravilno, pri tem pa bodo pazili, da:

 • bo krošnja zračna,
 • bodo obrezali veje, ki rastejo navznoter in navzgor,
 • poskrbeli za to, da bo dovolj vodoravnih vej navzven, ki so najbolj polne brstov. V kolikor takšnih vej ni, pa se jih lahko ustvari z upogibanjem vej pravokotno na deblo in povsem vodoravno.

Zaupajte obrezovanje češnje strokovno usposobljenim vrtnarjem v podjetju Altituda in verjemite, da se bo o vaši češnji govorilo daleč naokoli.  Kontaktirate nas na info@altituda.si.

Obrezovanje jablan in hrušk

Tudi za obrezovanje jablan in hrušk velja, da se nikar ne bojte močno obrezati drevo. Izredno pomembno je namreč zagotoviti zadostno zračnost drevesa, sicer drevo rodi samo na zgornji tretjini višine, pa še to so bolj majhni sadeži.

Če boste obrezovanje jablan in hrušk izvedli tako, kot je treba, boste imeli zdravo rast, plodovi pa bodo zrasli na celem drevesu.

Ker jablane in hruške cvetijo nekje v drugi polovici pomladnega obdobja, jih je treba obrezovati v pozni zimi, torej konec februarja, če seveda takrat ni več snega in razmere to dopuščajo. Pomembno je ujeti čas, ko se temperature dvignejo. Obrezovanje jablan in hrušk v drugih letnih časih je primerno samo takrat, ko govorimo posebnih vrstah teh dreves. Nekatere vrste namreč obrezujemo večkrat, da bi z omejevanjem njihove rasti ohranili bolj primerno obliko.

 

Podiranje dreves z dvigalom

Čeprav načeloma velja, da je obrezovanje hrušk in jablan najbolj enostavno in se na njih učimo obrezovanja drugih sadnih vrst, pa lahko režete tudi te napačno, če sploh ne veste, kaj gledati in katera veja je stara eno leto, katera dve, tri in tako dalje. Najhuje, kar se vam lahko zgodi, je tako nični pridelek, česar pa si zagotovo ne želite, saj verjetno sadnega drevja nimate samo za senco?

Če obrezovanja jablan in hrušk še niste nikoli sami izvedli, niti niste nikjer videli tega v praksi, je zagotovo najbolje, da za pomoč pokličete strokovne sadjarje iz Altitude, ki vam bodo na pomoč priskočili v dogovorjenem roku.

Njihovi sadjarji bodo takoj vedeli, če ste obrezovali narobe. Če vam zraste veliko bohotivk, potem ste jablano obrezali preveč, če jih je malo, ste jo obrezali premalo. Naši sadjarji se držijo naslednjih  pomembnih usmeritev:

 • odstranimo vse bohotivke,
 • spodrežemo vse veje, ki rastejo proti  tlom,
 • veje, ki rastejo navznoter in stare, debele veje izrežemo in mlade upognemo v vodoravni položaj navzven. Z vodoravnim položajem dosežemo upočasnjeno rast, veje se manj debelijo, večina hrane pa se porabi za to, da po vsej dolžini nastavijo cvetno brstje za prihodnje leto,
 • odvedemo vse veje, ki so stare, pa imajo podmladek, do katerega vejo odvedemo
 • odrežemo konkurenčni vrh, če ga jablana ima.

Če si želite drevesa z zdravo rastjo in sadovi, nas kontaktirajte in zagotovili vam bomo boljše uspevanje vašega sadnega drevja. Kliknite tukaj za kontaktni obrazec.

Podiranje dreves z dvigalom

Obrezovanje marelice

Le pravilno in redno obrezovanje sadnega drevja nam zagotavlja vsakoletno obroditev domačega sadovnjaka. Tudi marelice niso izjema, za razliko od večine ostalih sadnih sort obrodijo na enoletnih poganjkih. Ker so zelo občutljive na čas obrezovanja, jih je treba obrezati poleti po obiranju, saj se takrat rane najhitreje zacelijo in je manjša verjetnost za kakšne bolezni.

Glede na to, da jim nepravilno obrezovanje lahko zelo škoduje, je nujno treba upoštevati navodila sadjarjem. Zaradi napačnega obrezovanja, lahko namreč marelice hitro začnejo propadati.

 

Če nimate izkušenj, je veliko bolje, da obrezovanje prepustite sadjarjem iz Altitude, ki bodo poskrbeli, da se boste lahko vsako leto sladkali s temi vsesplošno uporabnimi sadeži. Za kontakt kliknite tukaj.

Sadjarji bodo poskrbeli za:

 • izrez bohotivk,
 • izrezali bodo tudi stare ali posušene poganjke in mladike, ki rastejo v notranjost krošnje
 • poskrbeli bodo tudi za upogibanje poganjkov, da se s tem rast plodnega lesa poveča
 • glede na to, da so marelice precej podvržene boleznim, sadjarji poskrbijo za razkuževanje škarij, ko odstranijo vejo, ki se je posušila.

Obrezovanje sadnega drevja ni enostavno

Kot smo videli, obrezovanje sadnega drevja zaradi raznolikosti posameznih sadnih vrst ni enostavno in zahteva različne pristope in postopke. Pri nekaterih drevesnih vrstah se bodo človeške napake poznale bistveno manj, pri drugih pa lahko že samcat napačen rez pomeni začetek propada drevesa.

Naši izkušeni strokovnjaki vam bodo pravilno obrezali vsako specifično drevesno vrsto in vam pomagali pri vsaki vaši specifični situaciji. Za vse informacije smo vam vedno na voljo na info@altituda.si in 051 755 700.