Pri Altitudi se zavedamo, kako pomembna je preventiva in redno vzdrževanje dreves. Premišljeno obžagovanje in obrezovanje dreves oz. malih, suhih ali polomljenih vej, lahko drevesom občutno podaljša življenjsko dobo. Z omenjenimi posegi tako stremimo k zagotovitvi varnosti, zdravja in estetske lepote dreves. Po pravilih naj bi se posegalo samo v tiste dele drevesa, ki bi lahko predstavljali nevarnost za ljudi in okolico.

Za vsa vaša morebitna vprašanja nas pokličite na 051-755-700.

Altitudini nasveti za obžagovanje in obrezovanje drevja

Dejstvo je, da je treba drevju in grmovnicam nameniti posebno skrb v obliki obrezovanja in obžagovanja iz preprostega razloga - govorimo o:

  • ohranjanju zdravja rastlin in
  • njihovem sovpadanju v estetiko našega doma in okolice.

Obrezovanja dreves se je treba lotiti pazljivo in ob tem upoštevati priporočila gozdarskih strokovnjakov. Vsaka nepazljivost lahko povzroči trajno škodo ali celo konkretno skrajša življenjsko dobo drevja, kar se zgodi, če redno in višinsko obrezovanje dreves ne opravimo v skladu s priporočili strokovnjakov.

Odstranjevanja šibkih, obolelih ali odmrlih delov drevesa lahko opravimo v kateremkoli letnem času, rast in celjenje ran na drevesu pa po izkušnjah poteka hitreje, če drevo pravilno obrežemo pred spomladansko rastjo.

Na ranjenem delu drevesa obstaja velika verjetno, da nehote omogočimo škodljivcem in boleznim dostop do notranjosti drevja. Zato v času aktivnih prenosov drevesnih bolezni ne priporočamo obrezovanja občutljivega drevja. Poudariti je treba tudi, da je obrezovanje drevja pomembnejše pri mlajših drevesih, ko so ta še v obdobju rasti.

Sekač Podira Drevo na Višini

Obžagovanje in obrezovanje dreves cena?

Cenik za obrezovanje dreves je odvisen od mnogih faktorjev. Ker je vsak primer stranke precej specifičen, je skoraj nemogoče cene posplošiti za vse situacije. Prav iz tega razloga vam podjetje Altituda omogoča  brezplačni ogled terena in oceno okvirnega stroška. Za dodatne informacije nas kontakirajte tukaj.

Ponujamo možnost:

  • odvoza lesa,
  • razkosavanja lesa in
  • spravilo lesa.

Cenik za obžagovanje dreves in obrezovanje je odvisen od:

  • težavnost in prehodnosti terena
  • izvedemo obrez dreves ali jih tudi obžagamo
  • košatosti in višine drevesa.

Okvirne cene za obrezovanje drevja glede na višino:

V podjetju Altituda vam ponujamo širok spekter storitev za urejanje vaše okolice in vrtov po zelo konkurenčnih cenah. Zavedamo se, da je vsako delo edinstveno, zato so spodaj navedene cene zgolj okvirne. Končna cena storitve se lahko razlikuje glede na specifične zahteve in težavnost posameznega projekta.

Okvirne cene za obrezovanje dreves glede na njihovo višino so naslednje:

Za drevesa visoka 5 m: 100 - 150 €
Za drevesa visoka 10 m: 150 - 250 €
Za drevesa visoka 15 m: 250 - 450 €
Za drevesa visoka 20 m: 450 - 600 €
Za drevesa visoka 25 m: 600 - 800 €
Za drevesa visoka 30 m: 800 - 1.000 €
Za drevesa visoka 40 m: 1000 - 1.500 €
Cena za delo z motorno žago na tleh je od 20 do 30 € na uro, medtem ko delo z motorno žago na višini stane od 45 do 65 € na uro. Ročna dela so cenjena okoli 20 € na uro.

Poudarjamo, da so to zgolj okvirne cene in da končna cena storitve lahko variira glede na zahtevnost in posebnosti dela. V podjetju Altituda se trudimo ponuditi najboljšo možno storitev po ugodnih cenah, poleg tega pa redno ponujamo tudi akcijske popuste. Za točno ponudbo in dodatne informacije nas prosimo kontaktirajte.

 

Delo z motorno žago na tleh: 25 - 35 €/h
Delo z motorno žago na višini: 55 - 75 €/h
Ročna dela: cca 20 €/h

 

V podjetju Altituda vam tako po ugodnih cenah in s pogostimi akcijskimi popusti ponujamo najboljši način urejanja vaše okolice in vrtov.

Obžagovanje ali obrezovanje drevja

V osnovi je razlika v tem, s katerim orodjem opravljamo dela na drevesu, seveda pa se odločamo o izbiri orodja na podlagi namena opravil na drevesu. Torej najprej moramo narediti plan, kaj želimo narediti na drevesu ter si na podlagi tega izberemo pravo orodje. Pri tem moramo seveda poskrbeti tudi za svojo varnost.

Obrezovanje dreves

Nanaša na urejanje manjših dreves in grmovnic, pri čemer na drevesih urejamo le tanjše veje. Pri obrezovanju si pomagamo s škarjami za tanjše veje, za nekoliko debelejše veje pa si pomagamo s teleskopskimi škarjami. Prav tako je pri takem opravilu zelo zaželeno pri sebi imeti tudi manjšo ročno žago, če je drevo bolj zaraščeno ali pa če naletimo na vejo, ki jo enostavneje odrežemo z motorno žago.

Obžagovanje dreves

Obžagovanje je postopek, ki se v večini primerov navezuje izključno na urejanje večjih dreves (odstranjevanje odvečnih, poškodovanih ali bolanih vej). Po navadi se urejanje izvaja z enoročno motorno žago, ki je primerna za uporabo na debelejših vejah. Pri suhih in poškodovanih vejah pa si z motorno žago pomagamo zgolj samo pri razbremenitvi določenih delov drevja, sicer pa s škarjami.

Če dela opravljamo na večjih oz. visokih drevesih, potem je višinsko obžagovanje dreves treba opraviti z dvižno napravo.

Kako se izvaja višinsko obžagovanje dreves?

Višinsko obžagovanje dreves po navadi izvajamo na dva načina:

  • višinsko obžagovanje dreves z dvižno ploščadjo, kar je smiselno pri visokih in razvejanih drevesih, možno pa je tam, kjer je omogočen dostop strojev do lokacije.
  • višinsko obžagovanje dreves z vrvna tehnika, ki se je poslužujemo v neprehodnem terenu in kjer se ne sme poškodovati tal in korenin.

 

Arborist, ki Obrezuje Drevo na Višini v Urbanem Okolju
Arborist Podžaguje Drevo na Višini

Altituda rešuje preveč obžagano oz. obrezano drevje

Mlajše in še rastoče drevje potrebuje veliko več posegov kot starejše, vendar pa pri posegih nikakor ne smemo pretiravati. Veljalo pravilo, da se sme pri posegu odstraniti do 20 %  krošnje drevesa. Ravno zato vam v Altitudi priporočamo, da posege prepustite strokovnjakom, ki krošnje zagotovo ne bo preveč obrezal.

V primeru, da drevo preveč obrežemo, lahko začne nemudoma odmirati, posledice pa so odvisne od vrste in velikosti drevesa. Če pred posegom večina vej ni bila drobnih in poškodovanih, drevo pa je bilo na splošno v dobrem stanju, je velika verjetnost, da se bo drevo opomoglo. Obstaja pa zelo velika verjetnost, da po prvem ali celo drugem letu po posegu ne bo cvetov.

Ko se drevo po preobsežnem posegu obrašča, je potrebna redna oskrba. Ob suši ga je treba zalivati, v fazi nove rasti pa redčiti, izravnavati krošnjo in ohranjati močne in zdrave glavne veje drevesa. V tej fazi drevo raje obrežemo premalo kot preveč.

Bolj zanesljivo rešitev vam ob ogledu situacije dajo naši strokovnjaki, ki so vam lahko v pomoč v vsaki fazi obnavljanja drevesa. Kontaktirajte nas na info@altituda.si

Je obglavljanje dreves pametna odločitev?

Na podlagi naših dolgoletnih strokovnih izkušenj je obglavljanje dreves ena najslabših odločitev, saj je skrajno neprimerno in neučinkovito. Kljub temu, da stroka opozarja, da ima obglavljanje dreves katastrofalne posledice že vsaj 25 let, se na žalost danes nekateri še vedno poslužujejo te neučinkovite tehnike urejanja.

Z obglavljanjem namreč odvzamemo drevesu obliko, za drevo pa je ta postopek precej stresen. V nekaterih primerih lahko neprimerno višinsko obrezovanje dreves in posledice njihovega obglavljanja predstavlja tudi do 100% izgubo vejevja. Pravilna alternativna pristopa sta redčenje ali zračenje krošenj, ki pogostokrat odpravita vse naše težave.

Zato vas za voljo rastlin in njihovega uspevanja vabimo, da se podobnim posegom izogibate in se o tem posvetujete z našimi strokovnjaki v podjetju Altituda, ki vam bodo vedno pripravljeni pomagati.