Pri nas se zavedamo, da skrb za zeleno urbano okolje ni pomembno le z estetskega vidika, pač pa doprinaša tudi k boljšemu počutju in bolj čistemu zraku.

Zato je pravilna skrb za drevje v mestih in naseljih še kako pomembna. Arboristika, ali z drugo besedo arborikultura, zajema razumevanje celotne drevesne biologije in se ukvarja s preučevanjem, ohranjanjem in sajenjem dreves, drevesnic in grmovnic.

 

Izkušenost Altituda strokovnjakov je ključ do simbioze

Arboristika

Ko govorimo o zdravem rastlinskem in drevesnem okolju, sta za dolgoročno uspevanje le-tega potrebni dolgoletne izkušnje in znanje, ki ga ima arborist, kar pa na žalost kot amaterski ljubitelj narave redko uspemo sami osvojiti.

Arborist namreč v svetu narave velja za drevesnega kirurga, čeprav je obrezovanje visokih dreves in drugih grmovnic v urbanem okolju le ena od mnogih funkcij, ki jih opravlja.

Zadolžitve arborista namreč zajemajo:

 • posaditev dreves
 • opazovanje pravilne rasti in vzgoje
 • skrb za drevesa varna pred zunanjimi okoljskimi vplivi
 • skrb, da vejevje ne sega prenizko
 • odstranjevanje in redčenje suhega vejevja, za neovirano prehodnost in za funkcionalno rabo prostora pod samimi drevesi.

Specializacija arborista temelji na širokem poznavanju drevesne biologije, pravilnih rezov in vrvni tehniki, da se pri plezanju ne poškoduje samega drevesa.

 

Prednosti strokovnjakov Altitude

 • brezplačna ocena nevarnih situacij
 • hiter odzivni čas
 • visoka kvaliteta storitev in konkurenčne cene
 • celovit pristop z učinkovito opravljenimi storitvami
 • najsodobnejša oprema in zagotovitev varnosti pri delu
 • strokovno znanje in dolgoletne izkušnje

 

Za dodatne informacije o prednostih našega podjetja smo vam vedno na voljo na info@altituda.si.

 

Arboristika se prepogosto zapostavlja

Obrezovanje drevesa

Vsi posegi v drevesno okolje po pravilih zahtevajo strokovno obravnavo, še posebej ko govorimo o oceni vitalnosti in stanju posameznega drevesa. Le na tak način arborist lahko zagotovi zdravo in uspešno rast posameznih dreves in rastlin.

Ob tem strokovnjak ugotovi stanje in stopnjo varnosti posamičnega drevesa in njegove bližnje okolice. Na podlagi poročila določi, ali je potrebna:

 • vzdrževanje
 • pomladitveni rez
 • podiranje drevesa.

 

Če se podiranju ni moč izogniti, se vzrok po navadi skriva v visoki starosti ali pa zanemarjenosti okolja.

Pri podiranju dreves je prav tako nujna prisotnost strokovnjaka, ki je seznanjen s pravilnimi prijemi in varnostnimi ukrepi.

 

Naše storitve - hitri in učinkoviti rezultati

Naše podjetje, vključno z našimi podizvajalci, razpolaga s širokim znanjem drevesne biologije in vlogah dreves tako v urbanih, kot v ostalih okoljih. Seznanjeni smo z različnimi tehnikami obrezovanja za različno stara drevesa ter se na podlagi znanja in izkušenj skupaj z vami odločamo za najprimernejši čas obrezovanja in vseh ostalih posegov v drevesa, drevesnice in ostale grmovnice.

Višinsko obžagovanje

Ponujamo vam naslednje storitve, ki jih zajema arboristika:

 • svetovanje pred in med samimi posegi
 • pregled in analiza stanja dreves in okolice
 • obrezovanje dreves
 • podiranje dreves
 • prezračevanje korenin
 • povezava krošenj
 • izdelava strokovnega mnenja - strokovni arborist
 • izdelava katastra in popisa dreves
 • reševanje varnostnih situacij
 • svetovanje pri nabavi drevesnih sadik
 • strokovno sajenje drevesnih sadik vseh velikosti

Pri izvedbi omenjenih del je prisotnost strank poljubna, ne pa nujna. Za vaš dom in vašo parcelo v podjetju Altituda poskrbimo, kot bi bila naša. Vašo parcelo pustimo v stanju kot je bila pred posegom, zato so vse dodatne skrbi odveč. Tako z našimi storitvami ne boste imeli nobenega dodatnega dela in stroškov.

 

Za brezplačno oceno situacije nam pošljite povpraševanje za vaš specifičen primer.

 

Ne zanemarite vzdrževanja dreves

Visoka in mogočna okrasna drevesa izgledajo lepo, a hkrati znajo predstavljati tudi veliko nevarnost tako za fizično lastnino, kot tudi za ljudi. Dandanes so ekstremni vremenski pogoji med določenimi obdobji nekaj povsem običajnega. Ravno iz tega razloga je treba mlada drevesa vzgajati strokovno in s tem rast dreves usmerimo tako, da bodo dosegla maksimalno stabilnost.

Ne pozabite: Z rednim vzdrževanjem se izognemo tudi napadu škodljivih organizmov. Drevesa, ki se izkažejo za nestabilna, je treba previdno postopoma podreti po delih in jih po želji nadomestiti z vrsto, ki je za to rastišče in področje najbolj primerna.

 

Podjetje Altituda ima vse potrebne licence in zavarovanja za svoje delovanje.

Vsaka izbrana storitev pri Altitudi pokriva tudi vse odgovornosti in zaščito na vaši parceli. Za več informacij nas kontaktirajte tukaj.

 

Izjemne vloge dreves v našem ekosistemu

Višoinsko obrezovanjeDrevesa so bistvenega pomena za naše zdravje, saj nam zagotavljajo kisik za naš obstoj. V Sloveniji poznamo kar 71 avtohtonih drevesnih vrst, od tega 10 vrst iglavcev in 61 listopadnih vrst drevja.

V Sloveniji nam proizvaja hrano okoli 30 sadnih drevesnih vrst, katerih sadeži so užitni. Med najbolj razširjene spadajo jablane, hruške, slive in marelice. Temperature v poletnih mesecih pogostokrat presežejo mejo 30 stopinj Celzija, zato drevesa lahko služijo tudi kot odlična zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki.

Posamezno drevo dnevno proizvede dovolj kisika za približno 4 osebe. Čeprav 20 % celotnega kisika v zemeljski atmosferi ustvarijo Amazonski pragozdovi, so prav tako naši gozdovi podalpskih držav tisti, ki veljajo za ene izmed najbolj pomembnih proizvajalcev kisika na stari celini.

Pri tem velja poudariti, da arboristika preučuje tudi vlogo dreves kot del naravnega filtra pitne vode. Z zajemanjem dežja ločujejo umazano vodo od blata, ki skozi naravno filtracijo zemeljskih plasti in drevesnih korenin kmalu postane pitna.

 

Okrasna drevesa v zdravem okolju, ki vam ga lahko ustvariti arborist, prav tako pripomorejo k pričaranju pristnega občutka narave. Po raziskavah drevesa pozitivno vplivajo na naše zdravje in na dobro počutje, v kolikor se vsaj 2 uri dnevno zadržujemo na prostoru obkroženim z drevesi.

 

Arborist Altituda skrbi za vaše sožitje z naravo

Osnovni cilj, ki ga skuša doseči arboristika, je zagotavljanje zdravih, varnih in lepih dreves v urbanem okolju, kar je v veliki meri mogoče doseči že s pravilno izbiro in razporeditvijo drevesnih vrst v določenem prostoru.

V mestih namreč pogostokrat krožijo onesnaženi zračni delci, ki nedvomno močno vplivajo na rast in zdravje dreves v celoti. Arborist se odloči za pravilno in časovno ustrezno nego, ki botruje vitalnosti posameznih drevesnih vrst na najvišji ravni in zatira razvoj bolezni in škodljivcev.

Včasih pa vendar ne gre drugače, kot da drevo v celoti podremo in arboristika se naslanja tudi na temo izbire časa podiranja dreves. Pomembno je namreč, kdaj se odločimo za takšen poseg, še posebej če drevo posekamo z namenom uporabe lesa.  Les dreves posekanih v zimskem času, velja za bolj trdnega in bolj kvalitetnega, saj naj bi mirovanje notranjih sokov drevesa vplivalo na samo trdoto in žilavost.

Za dodatne informacije o prednostih našega podjetja smo vam vedno na voljo na info@altituda.si. Lahko nas tudi pokličete na 051-755-700.